Steeds meer mensen verduurzamen hun huis. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee, omdat je er vaak op de lange termijn geld mee kunt besparen. Je kunt meerdere dingen doen, vaak worden ramen geïsoleerd of wordt er gekozen voor zonnestroom. Het verduurzamen van een woning hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo kun je kiezen voor een goedkope glaszetter Nieuwerkerk aan den Ijssel of gebruik maken van subsidies en verlaagde btw tarieven. In dit artikel geven we 3 tips voor het verduurzamen van uw woning.

1: Isoleer je ramen

Als je gaat voor nieuwe ruiten met een hogere isolatiewaarde, heeft dat voor het milieu zo zijn voordelen. De warmte van binnen wordt beter vastgehouden en de ruimte is sneller opgewarmd. In de zomer loopt de temperatuur binnen zo minder snel op en in de winter koelt het binnen minder snel af.

Met geïsoleerde ramen hoef je minder snel een airco of verwarming aan te zetten, waardoor je ook weer energiekosten kunt besparen. Het is wel van belang dat je de juiste glazen met isolatiewaarde voor jouw huis kiest. Laat dit dus vooral over aan een professional. Glashandel Van der Have kan hierbij helpen.

2: Ga voor zonnestroom

Heb je op het dak ruimte voor zonnepanelen? Overweeg dan zonnestroom op te gaan wekken. In bijna alle gevallen ga je er met een zonnesysteem op het dak financieel op vooruit en ook het milieu wordt er blij van. Gemiddeld gezien wekken 9 zonnepanelen evenveel stroom op als je jaarlijks verbruikt. Je kunt soms geld verdienen als je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Ook kun je soms een gedeelte van de btw terugvragen.

3: Benut subsidies en lage btw tarieven

Op het moment dat je je woning wilt verduurzamen, kun je in aanmerking komen voor een subsidie. De overheid heeft een behoorlijk budget vrijgemaakt voor mensen die hun woning duurzamer willen maken. Zo wordt het verduurzamen gestimuleerd en hoef je dus zelf minder geld uit te geven aan de werkzaamheden.

Er zijn meerdere subsidies waar je mogelijk gebruik van kunt maken. Zo bestaat er eentje voor het aardgasvrij maken van woningen en zie je ook vaak de ISDE subsidie voorbij komen. De ISDE is een inversteringssubsidie voor duurzame energie. Als je meer dan twee dingen in je huis duurzamer maakt, kun je recht hebben op een vergoeding van die subsidie.

Wat ook nuttig is om rekening mee te houden, is dat bepaalde btw tarieven zijn verlaagd. Indien het gaat om isolatiewerkzaamheden of andere werkzaamheden die bijdragen aan een duurzamere woning, kan het zijn dat het btw tarief over de arbeidskosten minder is. Zo hoef je in sommige gevallen slechts 9% btw te betalen in plaats van 21%. Je kunt aardig wat geld besparen als je dus subsidies en lage btw tarieven benut.