Vanaf 1 juli 2022 zijn brandmeldinstallaties verplicht in alle woningen. Deze verplichting bestond al voor de nieuwbouw en voor bedrijfspanden, maar met de nieuwe wet moeten ook alle bestaande huizen een brandmelder hebben. Hiermee hoopt de overheid meer bewustzijn te creëren voor brandgevaar en willen zij slachtoffers door woningbranden voorkomen.

De gevaren van brand

De brandweer registreert jaarlijks gemiddeld 4.500 woningbranden, waarbij ruim 50 mensen overlijden. Nog eens 800 slachtoffers worden ieder jaar met hevige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. De totale schade? Ruim 250 miljoen euro.

Naast (ernstige) brandwonden met een lange revalidatietijd is de rook bij een woningbrand ook enorm schadelijk voor onze gezondheid. Rook ontwikkeld zich razendsnel en verspreidt zich sneller door het huis dan de brand zelf. Alle rookwolken bevatten stoffen die acute klachten kunnen veroorzaken, zoals geïrriteerde luchtwegen en prikkelende ogen. Op lange termijn kunnen de luchtwegen jarenlang overgevoelig blijven voor diverse prikkels. Daarbij ligt rookvergiftiging op de loer door verbranding van schadelijke stoffen.

Wat rookontwikkeling nog gevaarlijker maakt is het feit dat ons reukvermogen niet werkt tijdens het slapen. De meeste branden blijven ‘s nachts dus onopgemerkt. Een rookmelder is daarom essentieel om op tijd actie te ondernemen.

De meest voorkomende oorzaken van brand

Meestal ontstaat een woningbrand tijdens het koken. Maar ook elektrische apparaten, al dan niet in de keuken, vatten vaak vlam. Denk dan niet alleen aan de frituurpan of de magnetron, maar ook de wasmachine en droger. In die apparaten stapelt het stof zich over de jaren heen enorm op, wat het risico op brand vergroot. Laat deze machines dan ook nooit draaien wanneer er niemand thuis is. 

Een van de meest onvoorziene oorzaken van brand is de schoorsteen. Dat kan door gebruik van verkeerd hout, maar ook doordat de schoorsteen niet schoongemaakt wordt. Verbrandt hout hoopt zich op aan de binnenkant en kan lang nabranden. Het advies is daarom om schoorstenen minstens ieder jaar grondig te laten schoonvegen.

Daarnaast kan een verouderde of slecht onderhouden cv-ketel storingen krijgen. Nog gevaarlijker is het wanneer onderdelen ervan in brand vliegen. Het wordt daarom aangeraden om jaarlijks de cv-ketel te laten inspecteren door een cv-monteur. Die maakt de ketel schoon en vervangt onderdelen waar nodig.

De meterkast en opslagruimte zijn andere beruchte, brandgevaarlijke plekken. Hier ontstaan branden meestal nadat men zelf is gaan sleutelen aan de meters, wanneer er een nieuwe installatie wordt toegevoegd, of doordat er kortsluiting ontstaat. Om brand in deze ruimtes te voorkomen is goede ventilatie essentieel. Gebruik de meterkast ook niet als opslag, want daardoor kan de hitte niet uit de ruimte ontsnappen.

In bedrijfspanden staan computers en servers vaak jarenlang stof te verzamelen zonder ooit schoongemaakt te worden. Daarnaast staan ze dag en nacht aan en wordt er gewerkt met talloze verlengsnoeren. Niet alleen energieslurpend, maar ook nog eens levensgevaarlijk. Laat daarom serverruimtes goed ventileren en vervang elektronische apparaten eens in de zoveel tijd.

Met brandmeldinstallaties wordt iedere ruimte veiliger

De kans op brand kan eenvoudig verkleind worden met enige aandacht en zorgvuldigheid. Zet elektrische apparatuur ‘s nachts uit en laat ook een telefoon of tablet niet onnodig lang aan de lader liggen. Gebruik geen eindeloze verlengsnoeren die op elkaar aangesloten zijn, want één vonk betekent dat alles in de hens gaat. Zet lampen en kaarsen niet te dicht op gordijnen of andere meubels en maak stofgevoelige apparatuur als een computer, föhn, wasmachine of droger eens in de zoveel tijd grondig schoon. Zorg ervoor dat een schoonsteenveger en cv-monteur jaarlijks hun expertise los kunnen laten op jouw woning. Voor bedrijfspanden is het aan te raden een samenwerking aan te gaan met een branddetectiebedrijf. Die voeren periodiek onderhoud en brandveiligheidscontroles uit. Zo ben je verzekerd van een veilige werkomgeving.

Met brandmeldinstallaties ben je gegarandeerd van veiligheid, ook wanneer je niet thuis of op kantoor bent. Er zijn veel soorten rookmelders op de markt. Welke nodig is voor jouw situatie is afhankelijk van de eindgebruiker. Een reguliere rookmelder is voor huishoudens voldoende om aan de verplichting van de overheid te voldoen, maar voor bedrijven zijn er vaak meer minimale eisen van toepassing. Een specialist kan je in dat geval voorzien van passend advies die aansluit bij jouw wensen en behoeften.