Thermostaten zijn er in diverse modellen, maar hoe werken die nu precies en welke thermostaat sluit aan op jouw (woon)wensen? Lees in dit artikel welke soorten thermostaten er zijn en welke eigenschappen ze hebben. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken! 

1. Kamerthermostaat

De kamerthermostaat is het meest conventionele model thermostaat. Bij deze thermostaat kun je enkel handmatig de temperatuur aanpassen. Deze thermostaten zijn daardoor bijzonder makkelijk te bedienen. De werking is simpel: als de temperatuur in huis lager is dan de aangegeven temperatuur, geeft de thermostaat een signaal naar de cv-ketel zodat deze aan gaat. Zodra de gewenste temperatuur bereikt is, geeft de thermostaat een signaal aan de cv-ketel zodat deze weer uit gaat. Deze thermostaat is op vrijwel alle verwarmingssystemen aan te sluiten. 

2. Klokthermostaat

Een klokthermostaat is een eenvoudige doch programmeerbare thermostaat. Bij deze thermostaat kun je namelijk instellen op welk tijdstip en welke dag het huis verwarmd dient te worden. Tevens kun je instellen wanneer je juist géén warmtebehoefte hebt, zodat de thermostaat niet onnodig aanstaat. De meeste klokthermostaten zijn zelflerende thermostaten. Dit wil zeggen dat de thermostaat berekent hoe lang de cv-ketel nodig heeft om je huis te verwarmen, waardoor je huis exact op het ingestelde tijdstip verwarmd is.  

3. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat, ook wel smart thermostaat genoemd, is een zelflerende en op afstand bedienbare thermostaat. Deze thermostaat leert het gebruikerspatroon (her)kennen en weet op die manier wanneer het huis al dan niet verwarmt moet worden. Je kunt de thermostaat op afstand bedienen met je smartphone of tablet, doordat deze verbonden is met je lokale WiFi-router. Ook vanaf locatie pas je het programma van de thermostaat eenvoudig aan. 

4. Zoneregeling thermostaat

Een zoneregeling thermostaat is een slimme thermostaat waarmee je de temperatuur per zone (ofwel: ruimte in het huis) kunt instellen. Deze thermostaat heeft per afzonderlijke ruimte een slimme radiatorknop die in verbinding staat met de slimme thermostaat. Met je smartphone of tablet kun je gemakkelijk per ruimte een klokprogramma instellen of handmatig de temperatuur wijzigen. Ruimtes die niet worden gebruikt, worden niet onnodig verwarmd.