Warmtepompen zijn nog steeds één van de best bewaarde geheimen voor het uiterst efficiënt verwarmen van een woning. Dit komt omdat ze in veel landen niet de meest gebruikelijke verwarmingsmethode zijn.

De populariteit neemt echter toe omdat veel huis- en bedrijfseigenaren de enorme voordelen begrijpen die deze ultra-efficiënte verwarmingstechnologie biedt. Afgezien van de hybride warmtepomp zullen sommige warmtepomp systemen problemen bij hun installatie ondervinden. Er moet bijvoorbeeld voldoende ruimte rondom de buitenunit van het apparaat zijn wanneer het buiten wordt geplaatst.

Moet een warmtepomp buitenunit altijd buiten geplaatst worden?

Je kunt je dan afvragen of het oké is om de buiteneenheid van een warmtepomp in een garage, zolder of een andere bufferruimte van je woning te plaatsen. In de meeste gevallen is het antwoord een nadrukkelijke NEE!

De manier waarop een ventilatielucht/water warmtepomp werkt, is dat deze de warmte met de lucht rondom de buitenunit uitwisselt. In de winter neemt het de warmte uit die lucht op. En in de zomer dumpt het deze warmte in die lucht. De warmtepomp heeft dus verse lucht nodig om er warmte uit te onttrekken. En die verse lucht vindt het niet binnenshuis. Als de unit daarentegen buiten staat, dan is het met een luchtmassa verbonden die praktisch oneindig is.

Uitzonderingen op de bovenstaande regel zijn de aardwarmtepomp en de water-water warmtepomp. De aardwarmtepomp installatie heeft echter zeer veel ruimte nodig. En voor de water-water warmtepomp, die van grondwater gebruik maakt, moeten er bijzonder diepe gaten in de grond geboord worden.

Ondanks dat deze laatste twee oplossingen een hoog rendement bieden, zijn er ook zeer hoge installatiekosten aan verbonden. De terugverdientijd van deze investeringen is voor veel huishoudens dan ook onrealistisch. De installatie van zo’n type pomp is bovendien op veel plaatsen in Nederland onmogelijk!

Correcte plaatsing van de buitenunit

Alleen omdat je een buiteneenheid niet in een bufferruimte moet plaatsen, wil nog niet zeggen dat je deze buitenunit niet kunt helpen beter te presteren. Plaats het buiten en volg daarbij de volgende twee regels:

  • Zorg er allereerst en vooral voor dat er voldoende ruimte omheen aanwezig is voor een goede luchtstroom. Plaats het dus niet in een hoek, in de grond, of middenin de struiken. Het moet absoluut kunnen ‘ademen’.
  • Je kunt de buitenunit ook efficiënter laten werken door het uit de middagzon te houden. Als het mogelijk is, overweeg dan om de unit aan de oost- of noordkant van een huis te plaatsen.

Waarom kiezen voor een warmtepomp

Warmtepompen verbranden geen brandstof om je woning te koelen of te verwarmen, wat de sleutel tot hun energiezuinige werking is. Een warmtepomp is een tweedelig compressor koelsysteem dat, afhankelijk van het seizoen, van koelen naar verwarmen omgeschakeld kan worden. In wezen absorbeert en voert de warmtepomp in de zomer de warmte in je woning aan de buitenlucht af. En in de winter neemt de pomp de warmte uit de buitenlucht op en voert deze naar binnen om je huis gerieflijk te verwarmen. Zo heb je het hele jaar door een comfortabel huis. Wie wil dit nou ook niet?