Openslaande garagedeuren worden steeds vaker toegepast. Dat komt mede doordat de garage steeds minder vaak als parkeerplaats wordt gebruikt. Overweeg je ook om openslaande garagedeuren te kopen, maar weet je niet waar je bij de aanschaf op moet letten? Dan is dit artikel iets voor jou. We vertel je namelijk precies met welke zaken je rekening moet houden bij het kopen van openslaande garagedeuren.

Geïsoleerde deurbladen

De betere merken garagedeuren leveren standaard geïsoleerde deurbladen als je een openslaande garagedeur koopt. Maar dit is dus niet standaard het geval. Daarom is het altijd belangrijk om navraag te doen bij je garagedeur specialist of de deur die je op het oog hebt geïsoleerde deurbladen heeft.

Het nadeel van ongeïsoleerde deurbladen is dat er veel tocht en kou de garage binnen kan komen. Dat is niet alleen oncomfortabel, maar zorgt ook voor een hogere energierekening wanneer de garage met je woning is verbonden. De tocht en de kou kunnen immers via de garage je woning binnendringen.

Hout of aluminium

Een ander belangrijk aandachtspunt bij het uitzoeken van openslaande garagedeuren is het materiaal waarvan de deurbladen zijn gemaakt. In principe heb je keuze uit twee soorten materialen: hout en aluminium. Een aluminium garagedeur heeft minder onderhoud nodig en heeft een strakke uitstraling.

Wanneer je voor hout kiest geeft je garagedeur je woning een landelijke uitstraling. Houten openslaande garagedeuren hebben echter wel meer onderhoud nodig, maar zijn de mooiste oplossing voor woningen met een landelijke uitstraling. Dus bijvoorbeeld boerderijen of woningen met veel hout of met een rieten dak.

De sloten

Zeker wanneer er waardevolle spullen in je garage staan of wanneer de garage met je woning is verbonden, zijn de sloten van een garagedeur van groot belang. Doe navraag of de openslaande garagedeuren die je overweegt te kopen van anti-inbraak sloten zijn voorzien.

Wanneer dat niet het geval is kies dan liever voor een andere deur of laat de sloten direct vervangen als de deur gemonteerd wordt. Het is overigens ook mogelijk om achteraf nog losse sloten te laten monteren om je deur beter te beveiligen. Goed om te weten: de openslaande deuren van Hörmann zijn standaard uitgerust met goede sloten.

Openslaande garagedeuren zijn niet elektrisch bedienbaar

Een belangrijk aandachtspunt voor openslaande garagedeuren is dat ze niet elektrisch bedienbaar zijn. Dus als het elektrisch bedienen van de garagedeur een must voor je is dan kun je beter geen openslaande garagedeuren kopen en voor een ander model gaan. Bijvoorbeeld voor garage roldeuren.

Roldeuren voor garages zijn opgebouwd uit smalle deurpanelen die tijdens het openen in een opbergbox worden opgerold. De opbergbox wordt recht boven de opening van de garage gemonteerd. Roldeuren geven je een garage een strakke uitstraling en nemen net als openslaande garagedeuren geen ruimte in beslag in de garage.

Openslaande garagedeuren en vormgeving

Openslaande garagedeuren zijn in tal van vormen en patronen leverbaar. Rechthoekig, met een toog en zelfs met raampjes in de deuren. Al met al kun je met openslaande garagedeuren dus alle kanten op en fungeren ze als een soort stijlvolle voordeur.

Neem de tijd om je te oriënteren

Openslaande garagedeuren zijn de duurste garagedeuren die te koop zijn. Voor onder de €3.000,- is het lastig om een kwalitatief goede openslaande garagedeur te vinden. Door de hoge investeringsdrempel is het dus van belang om je goed te oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Op die manier voorkom je teleurstellingen.