Over Chesterfield meubelen is allerlei informatie te vinden. Deze Engelse meubelen zijn al jarenlang populair bij een groot publiek. Wat zijn het eigenlijk precies voor meubelen en is Chesterfield nu een merk of meer een stijl?

Hoe zijn Chesterfield meubelen ontstaan?

Er zijn verschillende verhalen in de omloop, maar het volgende lijkt de beste papieren te hebben. In 1773 lag een Engels schrijver, de hertog van Chesterfield, op zijn sterfbed. Er kwam bezoek langs. De zieke man gaf zijn bediende een opdracht. Hij vertelde namelijk dat hij de bezoeker een stoel moest geven. De bediende was nogal van slag. Waarschijnlijk omdat zijn heer bijna zou overlijden. Daarom dwong hij de bezoeker de stoel waar hij zojuist op zat mee te nemen naar zijn woning. Volgens de annalen was dit de voorloper van de Chesterfield meubelen die we vandaag de dag kennen.

Waaraan herken je Chesterfield meubelen?

Het gaat hierbij absoluut om een klassieke meubelstijl. Zeker al meer dan 200 jaar oud, dus dat zegt genoeg. Je herkent de meubelen aan het ruitjespatroon, aan de knopen en aan de genagelde voorkant. Van oorsprong werden de meubels altijd uitgevoerd in leer.

Is Chesterfield een merk?

Soms denken mensen dat Chesterfield een merk is, maar dat is niet het geval. Het gaat hier om een bepaalde meubelstijl. Om dit te verduidelijken is het handig om een stationswagen als voorbeeld te nemen. Dit is een bepaalde stijl onder de auto’s. Chesterfield is een stijl binnen meubels. Vervolgens zijn er zeker verschillende merken. Een van de bekendere is The Chesterfield Brand.

Imitatie of echt

Wil je zeker weten of een bepaald meubel een echte Chesterfield is of niet, dan test je dat het handigst door er gewoon even op te gaan zitten. Gaat het om imitatie en dus om goedkoop leer, dan voel je dat. Ook is de uitstraling meestal heel nep. Krijg je vervolgens ook geen garantie op het meubelstuk, ga er dan maar vanuit dat het om massaproductie gaat en zeker niet om hoogwaardige kwaliteit van echt Chesterfield. Het is natuurlijk helemaal aan jou of je dat wel of niet belangrijk vindt.