Het industriële interieur vormt al enige tijd een uitermate populaire woontrend en dat is niet zo gek. Onze hang naar moderniteit en authenticiteit zijn beiden terug te vinden in het industriële interieur. Industrieel staat immers voor rechtlijnig en no nonsense design, waarvoor bij de totstandkoming echte, eerlijke materialen als hout, metaal en glas worden gebruikt.

Hoe het allemaal begon

De populariteit van het industriële interieur begon eigenlijk zo’n 20 jaar geleden, toen glazen fabriekslampen uit de voorbije jaren 30 van de vorige eeuw ineens razend populair werden. Sindsdien zijn steeds meer interieur items in zwang geraakt met de kenmerkende industriële afwerking. Heb jij een industrieel interieur en zou je hier een mooi vloerkleed aan toe willen voegen, maar twijfel je over de juiste match? Lees dan vooral even verder!

Industriële vloerkleden, wat zijn dat?

Binnen de industrie uit het verleden (jaren 30 t/m jaren 50) komen we eigenlijk weinig vloerkleden tegen. Het was immers de tijd van fabrieken en kleine kantoorruimtes, waar alles efficiënt moest verlopen, zonder poespas en opsmuk. De hedendaagse industriële vloerkleden zijn dan ook vooral een eigen invulling aan hetgeen we onder industrieel verstaan. Waar denken we dus aan bij een vloerkleed dat industrieel is?

Industriële vormgeving vloerkleden

Industriële vormgeving, zoals gezegd, stamt ergens uit de jaren 30 van de twintigste eeuw. De vormgeving was toen nog grotendeels bepaald door de recente art deco stroming. Dit vinden we ook terug in het hedendaagse vloerkleed. De kleuren kunnen helder zijn, zoals rood, groen en blauw, maar dan zijn zij diep van kleur en niet fel. Vloerkleden met een industriële look laten dergelijke kenmerken terugzien. Zo zijn de vloerkleden doorgaans taupe- beige of zandkleurig, voorzien van patronen en dessins. Deze patronen en dessins kunnen eveneens aardse tinten bevatten, of kennen juist fraaie kleuraccenten.

Vloerkleed binnen het industriële interieur

Een vloerkleed met een industrieel karakter past perfect bij industrieel vormgegeven meubelen. Doordat zij warm, eigentijds modern zijn, maar subtiel in dessin, sluiten zij perfect aan bij de karakteristieke look en feel van het industriële interieur. 

De voordelen van vloerkleden

Industriële interieurs kennen vrijwel altijd een natuurstenen- of houten vloer. Tapijt behoort simpelweg niet tot het industriële karakter. Anders is dit voor het vloerkleed. Dit biedt juist diverse fijne voordelen en valt geweldig te matchen in het interieur. Laten we dus snel de fijne voordelen van vloerkleden eens met je doornemen:

  • Ruimtes zonder vloerkleden kennen een andere akoestiek dan ruimtes mét vloerkleed.
  • Je woning kan al snel hol en echoënd klinken zonder de aanwezigheid van een vloerkleed (en gordijnen).
  • Maar niet alleen dat, ook de zachtheid aan je voeten kan geweldig zijn.
  • Een vloerkleed nodigt daarbij ook uit om lekker op te spelen; kinderen zijn dol op vloerkleden, soms liggen ze er zelfs op om TV te kijken.
  • Een vloerkleed is modern en toch net even wat huiselijker. 
  • Valt er een glas van de salontafel, dan is deze meestal niet direct kapot – iets wat ook voor je mobiel geldt!

Je ziet, de voordelen van vloerkleden zijn bijzonder groot!