Op gebied van interieurmaatwerk valt nog veel te ontdekken. Praktisch alles is mogelijk. Interieurbouwers kunnen werkelijk alle wensen laten uitkomen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Welke houtsoorten lenen zich nu bij uitstek voor interieurbouw? Meer hierover lees je in dit artikel.

Eigentijdse houtsoorten

Tot eigentijdse houtsoorten, die perfect voor interieurbouw geschikt zijn, kun je steigerhout, eiken en berken multiplex rekenen. Dit zijn de houtsoorten die al jarenlang een trend vormen in zowel landelijke als industriële interieurs.

Waarom is dit zo?

  • Steigerhout (wat eigenlijk vurenhout is) heeft zichzelf het aflopen decennium wel bewezen. Het is een sterke en flexibele houtsoort die een mooie ruwe uitstraling heeft. Binnenshuis kun je het onbehandeld gebruiken (buitenshuis is dit niet aan te raden voor een optimale levensduur). Het is een relatief voordelige houtsoort, die ook nog eens goed te bewerken is en al jaren trending is. Ideaal geschikt dus voor interieurmaatwerk. Je kunt al je wensen laten uitkomen met steigerhout.
  • Eikenhout is ruim een decennium geleden herontdekt als een unieke houtsoort. Jarenlang -na de jaren 90 waarin eiken werd gedegradeerd tot oubollig- is eikenhout uit de mode geweest en werd het vooral geassocieerd met loodzware, donkere jaren 80 meubelen. Die tijd is voorbij. Eikenhout is tegenwoordig naturel en is mateloos populair dankzij de prachtige grote nerven die goed zichtbaar zijn. Het wordt vooral veel gebruikt voor tafels en kasten, waar nerven en knoesten niet alleen zichtbaar zijn maar zelfs op den duur voor inkepingen kunnen zorgen. Zeer fraai en naturel. Eiken is zeer robuust en kan onbehandeld gebruikt worden.
  • Berken multiplex. Berken kent een mooie, grijs/ witte uitstraling met een fijne nerf. Door berken multiplex te gebruiken (dit zijn minimaal 5 fineerlagen op elkaar) kun je praktisch ieder type meubel en tafelblad maken. Multiplex zorgt voor een zeer stevig houtwerk, wat zich niet alleen goed leent voor het interieur, maar wat ook prachtig te behandelen is met lak of beits.

Prachtig antiek houtwerk. Iets voor jou?

Sommige interieurbouwers is niets te gek. Zo zijn er winkels online te vinden waar het antieke hout ook daadwerkelijk antiek is en vaak uit Oost Europese landen afkomstig is. Meubelmakers gaan daadwerkelijk op ontdekkingstocht om vanuit de Balkan tot Litouwen de mooiste antieke kasten en deuren op de kop te tikken. Dit hout wordt vervolgens verwerkt in “nieuwe” meubelen. Ieder ontwerp is praktisch uitvoerbaar en op maat te laten maken. Met dit houtwerk krijgt je interieur een bijzonder authentieke uitstraling.

Wat heb je zelf nog liggen?

Ideaal voor het creatieve interieur is het gebruik van materialen die je zelf “nog hebt liggen”, of neem eens een kijkje binnen je familie. Objecten zoals oude kasten en deuren, maar ook losse planken, kunnen zich perfect lenen voor het maken van een unieke kast of tafel. Juist het gebruik van verschillende houtsoorten, behandeld of onbehandeld, kunnen leiden tot iets unieks.

Ben je zelf niet handig, dan schakel je een meubelmaker in om van jouw oude, verzamelde materialen iets unieks en verfijnds te ontwerpen.