Raamdecoratie, wat wordt daar nu precies onder verstaan? Raamdecoratie is functioneel en decoratief in één. Denk hierbij aan duo-rolgordijnen, lux-a-flex, jaloezieën en lamellen bijvoorbeeld, maar ook gordijnen. Alles wat dus valt onder raambekleding.

Wat zijn nu precies de aandachtspunten bij het kopen van raamdecoratie? In dit artikel nemen we met je door waarop je let voordat je raamdecoratie gaat aanschaffen.

Welke vereisten zijn er?

Om jouw wensen in kaart te brengen is het verstandig om voor jezelf op een rij te zetten waaraan nieuwe raambekleding moet voldoen. Probeer met een open mind de situatie te beoordelen, zonder al teveel te neigen naar je voorkeur.

Omstandigheden

Voor welke raampartijen zoek je raamdecoratie en hoe zijn de specifieke omstandigheden?

  • Moet de raamdecoratie kunnen kantelen en op zijn plaats blijven?
  • Moet de raamdecoratie geschikt zijn voor vochtige ruimtes?
  • Uit welk materiaal bestaan de kozijnen en waar kan geboord worden?
  • Welke ramen of deuren staan wel eens open? Mag de wind vrij spel hebben op de raamdecoratie?
  • Bestaan er schuiframen en/of schuifpuien?
  • Moet de raamdecoratie zoveel mogelijk stofvrij zijn (denk aan allergieën).

Welk type raamdecoratie?

Er bestaan vele soorten raamdecoratie, daarom nemen de populairste typen met je door:

  • Rolgordijnen. Overal te bevestigen, ook op schuine ramen. In (gedeeltelijk) gesloten stand kun je er niet doorheen kijken.
  • Duo rolgordijnen. Deze rolgordijnen kennen horizontale gesloten en open vlakken. Deze vlakken zijn met elkaar te combineren. Zo kun je zelf bepalen in welke mate je de rolgordijnen sluit.
  • Plisségordijnen. Het plisségordijn is sterk in opkomst. Dit ‘harmonica-achtige’ gordijn kan vanaf iedere positie op het raam geschoven worden. Zo kun je alleen voor midden-blindering kiezen, of vanaf de onderzijde of juist de bovenzijde. Ideaal!
  • Jaloezieën. Jaloezieën vormen de grootste woontrend van dit moment. Ze zijn in diverse materialen verkrijgbaar, waardoor ze soms geschikt zijn voor vochtige ruimtes, een glam-look kennen of juist Scandinavische eenvoud uitstralen. Oriënteer je eerst op het meest geschikte materiaal voor jouw woning, voordat je jaloezieën aanschaft. Je koopt ze in hout, bamboe, PVC of aluminium.

Om een beeld te krijgen van de genoemde type raamdecoratie bezoek je raamdecoratie van Topjaloezieën, waar vele soorten en afmetingen te zien zijn.

Beschikbare budget

Het is belangrijk om binnen je beschikbare budget te blijven. Wees dus reëel en kies voor raamdecoratie wat zowel naar wens is als wat binnen het budget past. Er zijn ook voordelige alternatieven voor hetzelfde product in bepaalde gevallen, zoals de keuze voor PVC jaloezieën. 

Raamdecoratie kan een forse prijs met zich meebrengen, afhankelijk uiteraard van het type waarvoor gekozen wordt. Veel leveranciers bieden de mogelijkheid op de website om een berekening te maken van het gekozen product. Zo kun je zelf stap voor stap je raamdecoratie op maat laten maken waarbij er al dan niet voor montageservice gekozen wordt. De uiteindelijke prijs kun je op deze wijze zelf uitrekenen, waarbij je nooit voor verrassingen komt te staan uiteindelijk.