Wie zich aan het oriënteren is op een nieuw matras ziet soms door de bomen het bos niet meer. Er blijkt ineens een heel scala aan mogelijkheden te zijn op gebied van matrassen. Maar wat zijn nu de meest voorkomende, populaire matrassen? In dit artikelen nemen we verschillende matrassen met je door, zodat je wellicht gemakkelijker tot de keuze komt voor een aankoop van een nieuw matras.

Hoe kies ik een matras?

Waar wij als consument ons nieuwe matras gaan kopen is ontzettend uiteenlopend. Tegenwoordig kopen steeds meer mensen hun matras online. Dit lijkt merkwaardig, aangezien je toch graag fysiek wilt kunnen beoordelen welke matras goed aanvoelt. Uitproberen dus. Matrassenwinkels online hebben daar echter een antwoord op; diverse aanbieders laten de consument het nieuwe matras uitproberen, zoals bij Yousleep.nl. Bevalt het uiteindelijk niet, dan kun je het weer retourneren binnen een bepaald tijdsbestek. Daarnaast werkt een zeer nauwkeurige product omschrijving ook mee aan het maken van een goede keuze. Zo krijg je immers een beeld van een type matras wat zomaar eens bij jou zou kunnen passen. Daarom laten we je hieronder kennismaken met verschillende matrassen en kun je een indruk opdoen van specifieke kwaliteiten.

Verschillende matrassen

Welke matrassen zijn het meest voorkomend en geliefd onder de consument? Zoals we bijna allemaal weten zijn boxsprings de meest favoriete bedden van de Nederlander. Riant, stevig en luxe, met een heerlijke zachte topper bovenop. Alles voor een goede nachtrust. Maar ook boxsprings kunnen uit verschillende matrastypen bestaan, laten we ze daarom eens doorlopen.

  • Koudschuim matras (HR schuim): Dit matras is vochtabsorberend en ventilerend, maar bovenal biedt het een stevige en tóch zachte ondersteuning. Iedereen herkent de werking van koudschuim. Zo biedt het koudschuimmatras een geweldige ondersteuning en kan het rekenen op een hoge kwalificatie en waardering. Daarbij kent het ook nog eens een lange, optimale levensduur.  
  • Traagschuim matras: In dit type matras neemt het matras de vorm aan van degene die erin slaapt. Het resultaat is dat er geen drukpunten ontstaan, waardoor er relatief pijnvrij in geslapen kan worden. Anderzijds ventileert dit matras minder goed en wordt het als warm ervaren; in tegenstelling tot koudschuim. 
  • Koudschuim en traagschuim zijn ook als toppers verkrijgbaar, waardoor de unieke kwaliteiten overal binnen handbereik zijn. 
  • Latexschuim: dit wordt als een luxe, comfortabel schuimtype ervaren. Helaas betreft het een vrij duur schuimtype. 
  • Comfortschuim: dit is een niet bestaand ‘schuimtype’. Zowel koudschuim, traagschuim, of het goedkope Polyeterschuim (PE schuim) – of een combinatie hiervan, kan als ‘comfortschuim’ worden omschreven. De duiding comfortschuim alleen is dus niet veelzeggend. 
  • Waterbed: ook het waterbed-matras kent zo zijn voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat je het waterbed een temperatuur kunt geven die jij wilt. Kun je niet slapen tijdens klamme zomernachten? Dan kan het waterbed voor verkoeling zorgen. In de winter is dit andersom. Nog een voordeel is dat er in een waterbed nooit kuilvorming zal ontstaan. Nadeel echter is het energieverbruik. 

Pocketvering matras: doordat de veren in pockets zijn onderverdeeld blijven zij op hun positie en dus op de juiste punten ondersteuning bieden. Ook zorgt dit matras voor een zeer goede ventilering.