Een van de aller populairste vloeren is de PVC vloer en dat is niet zomaar. PVC (Polyvinylchloride) kent namelijk ontzettend veel voordelen ten opzicht van andere vloeren. Wie graag een houten vloer in huis wil, maar ook wil kunnen genieten van vloerverwarming is het beste af met een PVC vloer. Deze geleidt de warmte namelijk zeer goed en is nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Nu zijn er verschillende soorten PVC vloeren verkrijgbaar; welke keuze voor jou de beste optie is kun je terugvinden in dit artikel.

Allereerst, de voordelen van PVC vloeren

Waarom zou je kiezen voor een PVC vloer? Dit type vloer kent ontzettend veel voordelen ten opzichte van echt hout, tapijt en zelfs laminaat. Ontdek in ons overzicht de diverse voordelen:

  • Geluiddempend: voor een optimaal geluiddempend effect leg je eerst een ondervloer, waarna je de PVC vloer kunt leggen. PVC bestaat uit een zachter materiaal dan bijvoorbeeld hout of laminaat, hierdoor wordt er veel minder geluid geproduceerd bij het lopen over de vloer. Vooral in flat- en portiekwoningen, waarbij men te maken heeft met onderburen, is een PVC vloer echt aan te bevelen.
  • Vochtbestendig: een PVC vloer is goed vochtbestendig. Bij het morsen van vloeistof is dit eenvoudig weg te deppen, zonder beschadigingen van de vloer. Ook kruipt vloeistof niet tussen de naden!
  • Eenvoudig te reinigen: de PVC vloer is zeer gemakkelijk te reinigen. Vuil hoopt zich niet op tussen naden. Een stofzuigerbeurt en dweilen volstaat.
  • Sterke vloer: PVC vloeren raken niet snel beschadigd. Laat je er iets hards op vallen, of plaats je zeer zware meubelen jarenlang op één plek, dan hoef je niet bang te zijn voor beschadigingen of afdrukken van meubelpoten.
  • Lange levensduur: PVC vloeren staan bekend om hun lange levensduur. Doordat dit type vloer niet gemakkelijk beschadigd raakt, zijn kleur verliest of slijtage vertoont, kan deze vloer gemakkelijk 25 jaar mee!

Verschillende soorten PVC vloeren

Welke PVC vloer je ook kiest, iedere vloer ziet er kenmerkend levensecht uit. Het scala aan mogelijkheden is eindeloos, van een hongaarse punt vloer tot een natuursteen look, en van eikenhout tot betonlook, het is allemaal mogelijk – in de meest uiteenlopende kleuren én nauwelijks van echt te onderscheiden.

De levensechtheid van PVC maakt het mede tot een geliefd product, maar welk type PVC vloeren zijn er zoal verkrijgbaar?

  • Plak PVC stroken en tegels: deze zijn te plakken, maar dienen wel door een professional gelegd te worden, ook ivm egaliseren van de ondervloer. Voordeel is dat deze tegels en/of stroken voordeliger zijn in aanschaf, en dat zij ontzettend goed combineren met de vloerverwarming. 
  • Click PVC: oogt vrijwel identiek aan laminaat, echter bestaat de toplaag uit PVC, wat voor een betere bescherming van het product zorgt. Daarnaast is click PVC weer eenvoudig mee te verhuizen naar een volgende woning. Nog een voordeel ten opzichte van laminaat is dat click PVC de omgevingswarmte ‘absorbeert’ en dus warmer aanvoelt. 
  • Zelfklevende PVC vloer: dit type PVC vloer kent plakstrips aan de achterzijde. Een veelgehoorde klacht echter is dat de plakstrips op den duur los kunnen laten, wat de vloer niet ten goede komt.