De trap, vast niet het mooiste plekje van je huis. Bij een verbouwing pakken we vaak het hele huis aan, maar de trap laten we altijd een beetje links liggen. Dat komt later wel, zeggen we tegen onszelf. Vervolgens is de verbouwing van je huis al een jaar klaar en staat de trap er nog altijd ietswat saai bij. Tijd om hier verandering in te brengen. Met deze tips fleur jij je trap binnen no time op en is je verbouwde huis eindelijk helemaal klaar.

Fotolijsten in het trapgat

De ruimte rondom de trap is vaak een beetje saai, maar dit kun je gemakkelijk verhelpen door het ophangen van fotolijsten. Hang allerlei dezelfde fotolijstjes op met persoonlijke foto’s, of hang juist allemaal verschillende lijstjes in andere kleuren op. Je kunt zo zelf bepalen welke stijl je aanhoudt. Ga op zoek naar een leuke compositie van de lijsten op internet, ze hoeven namelijk niet allemaal recht naast elkaar te hangen. Maak een leuk patroon of vul de hele muur met een fotocollage. Je kunt ook één grote foto of een schilderij ophangen in het trapgat, deze trekt gelijk de aandacht.

Bekleed de muren

Heb je een standaard trap van laminaat of hout? Dan kun je de ruimte rondom de trap eruit laten springen door het gebruik van een mooie kleur op de muur. Ga niet voor de standaardkleuren zoals wit of grijs, maar kies eens voor een opvallende kleur. Je kunt ook een leuk behangetje met een print ophangen, de muur en de trap zal er hierdoor echt uitspringen. Houd wel rekening met het interieur van de rest van je woning. Als je een rustig interieur hebt, is het iets minder geschikt om een felle kleur roze op de muur te verven. Wel passen kleuren zoals kakigroen goed bij een rustige uitstraling.

Verlichting bij de trap

Als de plek waar de trap staat donker is of als je een donkere trap hebt, is het handig om verlichting op de trap aan te brengen. Zo wordt de veiligheid van de trap vergroot, maar ook ziet de trap er in één keer lichter uit. Je kunt bijvoorbeeld ledverlichting op de trapleuning of onder de treden aanbrengen.

Ben je niet helemaal tevreden met je trap? Dan kan je decoreren wat je wilt, maar de trap blijft er op het einde nog altijd hetzelfde uitzien. De oplossing: laat de trap renoveren. Je kunt dan zelf uitkiezen welke onderdelen van de trap je gerenoveerd wilt hebben. Ook kies je zelf de stijl van de trap. Aan het eind van de dag heb je een nieuwe trap met een geheel andere look.