Net als elk bedrijf, produceert een mkb veel bedrijfsafval. Dit moet je niet alleen wegwerken, het is ook belangrijk dat het afval goed terechtkomt en kan worden hergebruikt. Kortom: dat het bijdraagt aan een circulaire economie. Wat is een circulaire economie en hoe draag je daar als mkb aan bij? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is een circulaire economie en hoe draag je daar als mkb aan bij?

In een circulaire economie worden bestaande materialen zo lang mogelijk hergebruikt en gerecycled. Op deze manier worden de levenscyclus en de waarde van de producten vergroot. Tevens is het systeem erg goed voor het milieu. Als mkb kun je je steentje bijdragen aan de circulaire economie. Dit doe je door je afval goed te scheiden. Een mkb produceert namelijk heel wat afval. Het is dus de moeite waard om dit te scheiden. Hieronder lees je hoe je het bedrijfsafval het beste kunt scheiden.

Plaats een container voor elke afvalstroom

Als je effectief je MKB afval wilt scheiden, moet je ervoor zorgen dat voor elke soort afval een of meerdere afvalcontainers beschikbaar zijn. Om te bepalen hoeveel verschillende afvalcontainers je nodig hebt, moet je kijken naar hoeveel verschillende soorten afval worden geproduceerd. Daarnaast is de hoeveelheid per soort ook belangrijk, zodat je weet voor welke afvalsoort je een grote container nodig hebt, en voor welke een kleinere genoeg is.

Maak een centrale afvalplek

Zorg ervoor dat de afvalcontainers goed zichtbaar en bereikbaar zijn voor alle medewerkers. Plaats deze daarom op een centrale plek. Geef daarbij met bordjes duidelijk aan voor welke soort afval de afvalcontainer is bedoeld. Ook is het belangrijk om de persoonlijke prullenbakken onder de bureaus weg te halen, aangezien medewerkers anders al hun afval in hun eigen bak gooien en dit vergeten te scheiden.

Communiceer met het personeel

Bij het scheiden van bedrijfsafval heeft het personeel de grootste invloed. De medewerkers moeten er namelijk voor zorgen dat hun afval in de juiste afvalcontainer terechtkomt. Goede communicatie is daarom erg belangrijk. Laat de medewerkers tevens ook meebeslissen over de werkwijze en laat hen mede de doelstellingen bepalen. Zo zijn ze betrokken en gemotiveerd en worden de doelen eerder bereikt. Ga naar Bedrijfsafval.nl voor meer informatie over een goede afvalscheiding binnen je bedrijf.