Particulieren willen altijd zo weinig mogelijk betalen aan hun energieleverancier. Hierom nemen ze veel maatregelen, terwijl ze ook elk jaar controleren of hun energiecontract zo goedkoop mogelijk is. Daarnaast zijn er dus allerlei veranderingen die je toe kunt passen in je woning om je energieverbruik en daardoor je energierekening te verlagen. Desondanks is dit niet alleen in een huis mogelijk. Ook in een bedrijfspand kun je je energiekosten verlagen met behulp van diverse tips. In dit artikel vind je alvast vier voorbeelden, maar online kun je er nog een stuk meer vinden.

Energiezuinige verlichting

Verlichting maakt een aanzienlijk deel uit van het energieverbruik na verwarming en koeling. Daarom kan het focussen op inspanningen om energiezuinige verlichting te gebruiken helpen om de energiekosten te verlagen. Een van de manieren waarop je dat kunt doen, is door aanwezigheidssensoren te gebruiken om de lichten alleen te bedienen als ze bezet zijn. De andere zeer succesvolle manier is het gebruik van energiezuinige lampen zoals fluorescentielampen, gloeilampen, halogeenlampen, LED’s of HID’s. Het type verlichting dat je kiest, hangt af van de specifieke verlichtingsbehoeften. Desondanks is het altijd een aanrader om bij je verlichting bedrijfshal te kiezen voor LED lampen, wat ook in bijvoorbeeld een kantoor het geval is. Je kunt de producten die je hiervoor kunt gebruiken kopen via Prolumia LED verlichting.

Verbeterde isolatie

Het toevoegen van isolatielagen rond je HVAC, verwarmings- en koelleidingen en stopcontacten zal helpen bij het handhaven van een efficiënt energieniveau en het verminderen van verspilling van energie. Isolatie zorgt voor weerstand tegen warmtestroom en verlaagt de verwarmings- en koelingskosten en verhoogt het comfort van de bewoners. Een andere manier om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren, is het verminderen van warmteverlies door de gebouwschil te isoleren. Door buitenmuurisolatie profiteert het gebouw ook van een esthetische verbetering naast het verbeteren van het thermisch comfort. Andere voordelen van het aanbrengen van de isolatie aan de buitenzijde zijn de verminderde overlast van de bewoners, het verdwijnen van schimmel en minder onderhoud.

IoT systemen

Het Internet of Thing, oftewel IoT, is de nieuwste technologische innovatie die steeds vaker wordt gebruikt om energie-efficiëntie te beheren. IoT gebruikt internet om informatie te verbinden die is verzameld van verschillende apparaten, zoals sensoren en actuatoren die zijn ingebed in systemen. IoT wordt meestal gebruikt om informatie te verzamelen zoals beweging, luchtdruk, licht en temperatuur of waterstroom. Wanneer het wordt geïntegreerd met een gebouwbeheersysteem, maakt het autonome bewaking en controle mogelijk en biedt het geavanceerde analyses waarbij de gegevens kunnen worden gebruikt voor voorspellende modellering.

Realtime gegevens

Gebouwen die de innovatieve slimme gebouwoplossingen implementeren, kunnen realtime gegevens gebruiken om verschillende systemen automatisch aan te passen en te besturen. Door bijvoorbeeld de toegangsgegevens van de werknemersbadge voor een gebouw te bewaken, kunnen HVAC-systemen automatisch worden aangepast om rekening te houden met verhoogde of verlaagde bezettingsvereisten. Naast dergelijke scenario’s kan ook de locatie-informatie van mobiele telefoons worden gebruikt en kan de temperatuur worden aangepast aan de voorkeur van de huurder op basis van waar deze zich in het gebouw bevindt.