Hoeveel besteedt jouw bedrijf maandelijks aan elektriciteit? Hoewel moderne kantoren veel energiezuiniger zijn dan 10 of 20 jaar geleden, verbruiken de meeste kantoren nog steeds aanzienlijk meer elektriciteit dan nodig is. Gelukkig is het verrassend eenvoudig om het elektriciteitsverbruik van je kantoor te verminderen, wat een tal van voordelen zal hebben. Zo is het beter voor het milieu, maar het zal ook de kosten die gepaard gaan met het runnen van een onderneming verlagen op de lange termijn. Om je kantoor energiezuiniger te maken kun je dan ook gebruik maken van de onderstaande tips. 

Schakel over op energiezuinige apparatuur

Met behulp van een energievergelijker kun je geld besparen op je energieverbruik door te kiezen voor de goedkoopste energie leverancier, maar dit kun je ook doen door energiezuinige apparaten aan te schaffen. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden, maar het zal wel helpen om het algehele energieverbruik van je kantoor drastisch te verminderen. Nieuwere elektronische apparaten zijn namelijk normaal gesproken aanzienlijk energiezuiniger dan apparaten die vijf tot tien jaar geleden zijn gemaakt. Dit is al helemaal het geval als je ervoor kiest om apparatuur te kopen waar het Energy Star logo op geplakt is of een logo van een soortgelijke organisatie. Hier kun je namelijk aan zien dat het apparaat zo energiezuinig mogelijk is en dus relatief weinig elektriciteit verbruikt. 

Open de ramen in de zomer

Het kan een goed idee zijn om de airconditioner in je kantoor uit te schakelen in de zomer. In plaats daarvan kun je juist de ramen van je pand openen, wat alsnog voor frisse en koele lucht zal zorgen in de meeste gevallen. Frisse lucht is immers volledig gratis, waardoor het openen van een raam verreweg de goedkoopste manier is om je kantoor in de zomer af te koelen. Het verhoogt bovendien de productiviteit in je kantoor door te voorkomen dat binnenlucht van lage kwaliteit door het gebouw circuleert. Voor de ultieme verbetering van de luchtkwaliteit combineer je open ramen met een reeks kamerplanten. De combinatie van de koele en frisse buitenlucht en gezonde planten zal je team namelijk veel energie geven.

Schakel de verwarming uit als het niet nodig is

Veel kantoren hebben regels voor verwarming en airconditioning die precies bepalen welke temperatuur in de zomer en winter moet worden aangehouden. Dit is een geweldige manier om de temperatuur in je kantoor consistent te houden, maar het is ook een mogelijke verspilling van elektriciteit. In plaats van het verwarmingssysteem elke dag te gebruiken schakel je het alleen in als dat nodig is om het kantoor comfortabel en productief te houden. In sommige gevallen kan oververhitting van je kantoor zelfs een negatief effect hebben op de productiviteit en focus van het team. In plaats van je kantoor de hele winter te verwarmen, gebruik je de verwarming dus alleen als dat nodig is. Je bespaart hierdoor niet alleen geld, maar je verbetert ook uw productiviteit door je kantoor op een koudere temperatuur te houden waardoor je zich beter kunt concentreren.

Installeer bewegingssensoren voor de verlichting

Houd je de lichten in het kantoor altijd aan? Het is verkwistend en energie-inefficiënt om de ruimtes te verlichten wanneer ze niet eens gebruikt worden. Dit kan natuurlijk het gevolg zijn van het feit dat iemand vergeet om de lichten uit te doen. Voorkom dat vergeetachtige werknemers bijdragen aan de elektriciteitsrekening van je kantoor en ook aan de ecologische voetafdruk door bewegingssensoren te installeren om de verlichting te regelen in kamers die zelden worden gebruikt. Dit zal ervoor zorgen dat de verlichting automatisch ingeschakeld wordt als iemand de kamer binnenkomt en weer uit zal gaan als diegene de ruimte verlaat.