Makelaars: werkzaamheden, soorten, voordelen & kosten In dit artikel lees je alles over het werk makelaars dat doen, welke soorten makelaars er zijn, wat de voordelen van het inzetten van een makelaar zijn en wat een makelaar gemiddeld kost.

Wat doen makelaars voor soort werkzaamheden?

Onder makelaars worden professionals verstaan die zich bezig houden met de verkoop, aankoop en de verhuur van allerlei soorten vastgoed. Hierbij gaat het vaak om particuliere woningen, bedrijfspanden, winkels en kantoren, maar ook onroerend goed in de agrarische sector en Rijksmonumenten.
De makelaardij is een beschermde beroepsgroep. Professionele en gecertificeerde makelaars staan ingeschreven bij de SCVM (de Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs) of beschikken over een keurmerk van de NVM (de Nederlandse Vereniging van Makelaars). Wil je dus weten of je met een erkende makelaar van doen hebt, controleer dan of ze over een van beide kwalificaties beschikken. Op de website van professionele makelaars is deze informatie altijd terug te vinden.

Soorten makelaars

De twee belangrijkste soorten makelaars zijn aankoopmakelaars en verkoopmakelaars. Een aankoopmakelaar heeft als primaire taak om kopers van vastgoed te helpen. Het takenpakket van een aankoopmakelaar begint bij het in beeld brengen van de wensen van de betreffende koper. Welke woonwensen of bedrijfvestigingswensen zijn er precies?
De aankoopmakelaar helpt bij het vinden en selecteren van geschikte huizen, bedrijfspanden of ander vastgoed. Ook de bezichtigingen worden georganiseerd door de verkoopmakelaar. Andere taken zijn: het voeren van prijsonderhandelingen, hulp bij de afhandeling van notariële formaliteiten (het opstellen of vastleggen van een koopcontract en eventueel het rondmaken van de hypotheek) en after sales ondersteuning bieden na de oplevering.
Verkoopmakelaars bieden hulp en ondersteuning bij het verkopen van woningen, winkels, bedrijven en ander vastgoed. Verkoopmakelaars zijn experts in het bepalen van een goede verkoopprijs, het vastgoed onder de aandacht brengen van mogelijke kopers door online en offline p.r. te maken voor jouw woning of bedrijfspand en het verzorgen van rondleidingen. Ook de prijsonderhandelingen nemen verkoopmakelaars voor hun rekening. Verder helpen ze bij het uitwerken van een koopcontract en de bijkomende notariële documentatie.

De voordelen van het inzetten van een makelaar

Gebruikmaken van de diensten van een makelaar heeft particulieren of bedrijven diverse voordelen te bieden. Het belangrijkste voordeel is dat je door gebruik te maken van de diensten van een makelaarskantoor jezelf ontlast. J wordt compleet ontzorgd en de aankoop of verkoop van pand kost je veel minder tijd en stress. Hierdoor kun je je bezighouden met wat jij belangrijk vindt, zoals je werk, je gezin of andere activiteiten. Naast tijdwinst levert het inzetten van een makelaar ook geld op. Makelaars weten exact hoe er afgedongen moet worden bij aankoop van een woning, of hoe een woning zodanig gepresenteerd kan worden dat de verkoop meer geld oplevert. Ten slotte is de deskundigheid van erkende makelaars. Of je nu een woningverkoop of een aankoop gepland hebt staan: regionale makelaars kennen de woningmarkt op hun duimpje en weten precies waar voor jou het beste te halen valt.

Gemiddelde kosten van een makelaar

De bemiddelingskosten die een makelaar doorgaans rekent bij de aankoop of verkoop van vastgoed, bedragen gemiddeld genomen 1,38 procent van de verkoopprijs. Bij een woning die 250.000 euro kost, is dit zo’n 3450 euro. Deze beloning, ook wel courtage genoemd, kan bij sommige makelaars oplopen tot zo’n 2 procent of zelfs meer. De hoogste courtage die in recente gevallen is aangetroffen, bedraagt 2.12 procent. Op een woning van 250.000 euro betaal je dan 5300 euro, wat natuurlijk fors hoger is. Vraag, als je wilt weten wat je moet betalen, bij de makelaar na welk bemiddelingspercentage zij of zij rekent. Dan weet je vooraf waar je aan toe bent. Durf gerust te onderhandelen. Pas verder op of er een bonuscourtage wordt berekend wanneer de aangekochte of verkochte woning meer oplevert dan eerder werd ingeschat. Sommige makelaars rekenen hiervoor 10 procent bonus over het verschil.