Eigenlijk zou elk kantoor er minstens een moeten hebben: een multifunctionele kantoorprinter. Het komt nog wel eens voor dat de printer vergeten wordt tijdens het aanschaffen van kantoorartikelen, wat zonde is om meerdere redenen. Kantoren hebben namelijk veel vaker een printer nodig dan in eerste instantie gedacht wordt. Daarbij zitten er veel voordelen aan een multifunctionele kantoorprinter, zijn ze efficiënter dan normale printers en komen ze in verschillende soorten en maten, met verschillende functies en mogelijkheden!

Wat is een multifunctionele kantoorprinter?

Een multifunctionele kantoorprinter is een alles-in-één printer waar alle belangrijke en handige functies op te vinden zijn. Zo kunnen ze printen, scannen, kopiëren, faxen en tegenwoordig zelfs documenten versturen naar een tweede kantoorprinter. Daarbij beschikken de printers over meerdere lades waar verschillende soorten en formaten papier in kunnen worden opgeborgen. Ook hebben de meeste kantoorprinters een aantal USB-aansluitingen, waardoor documenten vanaf een USB-stick kunnen worden uitgedraaid. Deze printers zijn zowel als kleurenprinters en als zwart-wit printers verkrijgbaar. 

Efficiënter en goedkoper

Er zitten meerdere voordelen aan een multifunctionele kantoorprinter waar een normale printer niet aan kan tippen. Zo ligt de printsnelheid een stuk hoger dan bij een normale printer. Documenten worden een stuk sneller uitgedraaid dan door een normale printer, waardoor er flink wat tijd en moeite wordt bespaard die aan andere werkzaamheden besteed kunnen worden. 

Multifunctionele kantoorprinters zijn ook goedkoper betreffende de inktcartridges en het gebruik. Grote inktcartridges en toners voor kantoorprinters zijn vaak goedkoper om aan te schaffen en gaan langzamer leeg dan een inktcartridge of toner voor een normale printer. Ook zijn de laden van de kantoorprinter hier een groot voordeel: dankzij de grote opslagruimte voor papier is het minder vaak nodig om een nieuw pak te kopen en de printer bij te vullen. Tenslotte beschikt een multifunctionele kantoorprinter over alle functies waar normaal een losstaand apparaat voor nodig is, waardoor de printer kosten én ruimte bespaart!

Veilig printen via Wi-Fi

Een van de grootste voordelen van een multifunctionele kantoorprinter is dat ze verbonden zijn met het netwerk. Zo kan iedereen die in de ruimte op hetzelfde netwerk zit gemakkelijk hun printopdracht naar de printer versturen en is het niet nodig om de computer of laptop te verbinden aan de printer met een kabel. 

De meeste kantoorprinters van tegenwoordig zijn ook op zo’n manier gemaakt dat de printopdrachten niet door andere personen uit te draaien zijn. Degene die de printopdracht heeft verstuurd kan de opdracht loslaten door middel van een persoonlijke identificatie via het bedieningspaneel. Hierdoor staat privacy hoog in het vaandel en worden de documenten niet onbeheerd achtergelaten op een printer waar meerdere mensen gebruik van maken.

Aanpassen waar nodig

Multifunctionele kantoorprinters kunnen altijd worden aangepast naar de wens van een bedrijf. Zo zijn de meeste van deze printers tegenwoordig ook in staat om nietjes in documenten te plaatsen, het papier te perforeren tijdens de uitvoering van de printopdracht of het vouwen van het papier tijdens het uitdraaien. Ook kan het bedieningspaneel worden aangepast naar wens, met name door het doorvoeren van een makkelijkere interface of het installeren van een touchscreen.