Steeds meer bedrijven stappen over op duurzaam ondernemen. Bij duurzaam ondernemen hoort ook bewust omgaan met je bedrijfsafval. Door het bedrijfsafval al meteen bij de bron te scheiden in een speciale afvalcontainer kan het grootste gedeelte aan grondstoffen worden hergebruikt en ontstaat er uiteindelijk minder restafval. In dit artikel lees je een aantal tips hoe je kunt gaan beginnen met het bedrijfsafval bij de bron te scheiden.

Breng in kaart wat de afvalstromen binnen jouw bedrijf zijn

Voordat je kunt gaan beginnen met het scheiden van afval moet je eerst weten wat voor soort afval jouw bedrijf produceert. Je bekijkt dan wat voor soorten afval door jouw bedrijf worden gemaakt en in welke hoeveelheid. Denk bijvoorbeeld aan papier, verschillende soorten plastics, chemisch afval en bioafval. 

Onderzoek welke afvalstromen kunnen worden hergebruikt

Als je weet welke afvalstromen jouw bedrijf voortbrengt kun je bekijken welke stromen zouden kunnen worden hergebruikt. Papier is bijvoorbeeld goed gescheiden in te zamelen en te hergebruiken, en een ander voorbeeld zijn de plastic koffiebekers die in veel bedrijven worden gebruikt. 

Bedenk hoe je je werknemers bij het scheiden van afval kunt betrekken

Afval bij de bron scheiden werkt het beste als je je werknemers daarin betrekt. Uiteindelijk zijn zij degenen die op de werkvloer moeten beginnen met het scheiden van hun afval. Leg je werknemers uit waarom je afval gaat scheiden en vraag naar ideeën. Neem de goede ideeën over zodat je werknemers zich medeverantwoordelijk gaan voelen voor het scheiden van het bedrijfsafval.

Koop slim in om het scheiden van afval makkelijker te maken

Als je begint met het slim inkopen van bedrijfsbenodigdheden kun je het scheiden van afval makkelijker maken.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bewust kiezen voor keramische mokken en echt bestek in combinatie met een afwasmachine of het slim inkopen van kantoormeubilair en opbergmaterialen die te recyclen zijn.

Zorg voor voldoende afvalcontainers bij elke afvalstroom

Om al het afval meteen bij de bron te kunnen scheiden heb je voor elke stroom een afzonderlijke afvalcontainer nodig. De werknemers kunnen dan meteen bij hun werkplek het afval in de juiste container deponeren, en hoeft later dus niet meer apart gescheiden te worden. Je kunt deze afvalcontainers verkrijgen in verschillende afmetingen zodat ze passen op elke werkplek.

Bijdragen aan een beter milieu? Draag bij aan een circulaire economie met MilieuServiceNederland.nl. Ga voor meer informatie naar hun website.