Er zijn heel wat mensen die s’ochtends niet opstaan om naar hun werk te gaan, maar thuiswerken en dus niet weg hoeven. Waarom je thuis werkt hangt vaak af van een aantal factoren: beroep, kinderen en je mobiliteit. Voor sommige banen werk je het makkelijkste thuis, zoals callcentermedewerker, schrijver of administratief werk. Deze banen kunnen wat fijner gecombineerd worden als je kinderen hebt om voor te zorgen, op die manier ben je dichterbij ze als je in moet springen. En mocht je minder mobiel zijn op het moment, dan is thuiswerken ook een optie. Tegenwoordig is er veel mogelijk en is er veel flexibiliteit, waardoor steeds meer mensen ervoor kiezen om thuis hun beroep uit te oefenen. Het wordt als comfortabel ervaren en een kantoor aan huis wordt populairder.

Eisen voor thuiswerk

Nu zijn er een aantal regelingen om thuis te werken, dit zijn onder andere:

  • Je moet minstens zes maanden in dienst zijn
  • Bij het bedrijf waar je werkt moeten minimaal tien medewerkers werken
  • Twee maanden voor de gewenste datum moet je een schriftelijk verzoek indienen waarin staat wat de gewenste werkplek -en datum van ingang is

Werknemers hebben geen direct recht bij hun werkgevers om thuis te werken, dit valt niet af te dwingen na afwijzing. Een werkgever kan je verzoek accepteren of afwijzen met een geldige reden. Als je voor jezelf werkt bepaal je natuurlijk zelf hoe en wat.

Kantoor aan huis

Het is het beste om een geschikte en verantwoorde werkplek voor jezelf te creëren voor een goede houding en zodat je je concentratie kunt behouden. Factoren voor een fijne werkplek kunnen zijn:

  • Een stevig bureau en stoel

Het is niet de bedoeling om rug, nek en armen te belasten. Tips: Zorg voor een bureau en stoel op goede hoogte, loop af en toe een stukje na een lange zit, zet wanneer je zit je knieën en bekken in 90 graden en zorg dat je goede steun hebt en rechtop zit. Zorg eventueel voor een hoofdsteun.

  • Zonwering

Luxaflex, jaloezieen. Zonwering zorgt voor sfeer en tegelijkertijd weerhoudt het de zon om in je gezicht te schijnen tijdens werk in jouw kantoor aan huis.

  • Koffiezetapparaat en/of waterkoker

Koffie, thee, soep. Het is een luxe, maar wel erg fijn om bij de hand te hebben tijdens een korte pauze of tussendoor.

  • Goede en snelle internetverbinding

Natuurlijk is het niet fijn om elke minuut vast te lopen op de internetverbinding, dus zorg voor snel en goed internet door middel van bijvoorbeeld Wi-Fi boosters