Wanneer je je eigen webshop, winkel of welk ander bedrijf dan ook start, kunnen er veel administratieve en financiële zaken op je af komen. Hier had je misschien niet meteen aan gedacht bij het starten van een eigen onderneming en als je hier niet echt verstand van hebt, kan dit nog wel eens voor problemen zorgen. In zo’n geval kan het handig zijn om hulp te zoeken bij een boekhouder, Maar wat doet een boekhouder nou precies en welke kosten zitten hieraan verbonden?

Boekhouder?

Het is bijna logisch om bij een boekhouder aan te kloppen als je zelf een onderneming start. Dit komt doordat je als ondernemer een boekhouding bij moet houden, dit is eigenlijk de administratie van je bedrijf. Het is namelijk belangrijk om je inkomsten en uitgaven goed bij te houden. Hier zit dan ook een bewaartermijn van 7 jaar aan vast, dit wil zeggen dat je je boekhouding 7 jaar moet bewaren, zodat je kunt bewijzen dat jouw btw-aangiften en inkomstenbelasting kloppen. Hierdoor kan je recht hebben op bepaalde aftrekposten.

Naast de administratie bijhouden zorgt de boekhouder er ook voor dat er facturen opgesteld worden. Sommige boekhouders bieden hiervoor een facturatieprogramma aan waardoor je zelf een aantal gegevens invoert en het programma de rest doet. Daarnaast stelt een boekhouder de BTW-aangifte op. Hierbij krijg je overzicht van de ontvangen omzetbelasting die je moet betalen aan de Belastingdienst en de betaalde omzetbelasting die je terug kunt vragen. Hiervoor moet je alle facturen registreren en dit kan voor stress zorgen bij ondernemers, waardoor dit vaak door een boekhouder wordt gedaan. Verder kan de boekhouder nog je inkomstenbelasting regelen, je jaarrekening, balans of winst- en verliesrekening opstellen en je advies geven over belastingen of eventuele financiele bedrijfsvoering. Het is mogelijk om alles aan een boekhouder over te laten, het helemaal zelf te doen of een gedeelte door de boekhouder te laten doen.

Wat zijn de kosten?

Doordat de taken van een boekhouder per bedrijf verschillen en natuurlijk afhankelijk is van de hoeveelheid werk. Als je ervoor kiest om alles uit handen te geven bij een boekhouder ben je logischerwijs meer kosten kwijt dan dat je een gedeelte zelf doet. De meeste boekhouders hanteren een uurtarief, maar dit uurtarief bepalen zijn zelf. Hierdoor variëren de prijzen van ongeveer 40 tot 120 euro per uur. Als je dan dus gebruik maakt van een softwareprogramma die de administratie bijhoud, zal dit veel kosten schelen. De boekhouder hoeft dit dan namelijk niet zelf te doen en dit scheelt veel uren werk en jou dus geld. Hierdoor is het belangrijk om goed na te denken of het niet efficiënt is om te investeren in zo’n programma. Kortom, de werkzaamheden van een boekhouder hangen af van de wensen, werkzaamheden van een bedrijf en hoeveel je als ondernemer zelf wilt doen. Je kunt hierbij zoveel zelf doen als je wilt en zoveel uit handen geven als je zelf wilt. De kosten van een boekhouder verschillen dan ook per werkzaamheden en per boekhouder. Het is dan verstandig om contact op te nemen met verschillende boekhouders en een offerte op te vragen. Op basis hiervan kun je de juiste boekhouder kiezen met een bijpassend uurtarief.