Steeds meer mensen zijn de afgelopen jaren, vanaf 2020 al dan niet gedeeltelijk thuis gaan werken. Je creëert ook thuis een fijne werkplek, waar je geconcentreerd aan de slag kunt. Vanzelfsprekend zijn goede, ergonomische kantoorbenodigdheden belangrijk, zoals een goede bureaustoel, een bureau op de juiste hoogte en afmeting, een ergonomische muis en muispad bijvoorbeeld. Naast deze belangrijk randvoorwaarde is verlichting ook van belang. Hoe kun je effectieve verlichting inzetten en toch sfeer behouden? We nemen het met je door in dit artikel.

Veel aan je beeldscherm werken thuis?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een teveel aan blauw licht (afkomstig van smartapparatuur, laptops en PC’s) schadelijk kan zijn voor de ogen. Daarnaast vallen mensen lastiger of minder diep in slaap na een langdurige blootstelling aan blauw licht. Werk je thuis, probeer dan met enige regelmaat een korte pauze te nemen. Dit kan betekenen even koffie of thee maken, een toiletbezoek – dat soort korte momenten. Ontkom je echter niet aan uren en uren aan het beeldscherm werken, schaf dan eventueel een blue light filter bril aan. Deze filtert veel al het schadelijke licht – informeer hiernaar eventueel bij de opticien voordat je er een aanschaft.

Juiste werkverlichting thuis en op kantoor

Je zult het vast wel gemerkt hebben dat een iets te donkere werkplek niet fijn is. Heb jij geen verlicht toetsenbord, dan zijn sommige toetsen nauwelijks te vinden bij een te donkere werkplek. Zorg dus voor optimale verlichting op je werkplek thuis, maar maak het ook weer niet te fel. Door felle verlichting kun je uiteindelijk ook vermoeid raken, evenals bij te weinig verlichting het geval is. Een tussenoplossing, met voldoende licht, is de prettigste keuze voor jouw energielevel.

Sfeerverlichting op je werkplek, zo fijn is dat

Op kantoor zijn we gewend om te werken onder verlichting van lichtbakken of TL buizen. Altijd ruimschoots voldoende licht, maar ook best fel en ongezellig. Thuis is dit overigens nauwelijks haalbaar, aangezien je thuis waarschijnlijk geen systeemplafond zult hebben. Je moet het dus doen met eigen verlichting. Een bureaulamp is altijd een goede keuze en let op: het is niet nodig hem te fel te laten schijnen. 

Welk type verlichting?

Natuurlijk hóef je niet perse te kiezen voor een bureaulamp, het kan je werkruimte ‘onnodig zakelijk’ maken. Verlichting zorgt voor een al dan niet professionele, zakelijke aanblik. Maar wist je dat op moderne kantoren van grote bedrijven steeds vaker juist gekozen wordt voor échte sfeerverlichting. Denk hierbij aan een trendy plafonlamp, een sfeervolle staande lamp, of een mooie (eet)tafellamp. Ben je de hele dag ‘zakelijk bezig’, wat thuiswerken met zich meebrengt, dan kan een ontspannen huislijke sfeer juist zorgen voor meer ontspanning. Onnodig dus om je kamer te zakelijk in te richten, kies gerust voor warm geel licht en een helder lichte lamp bij je computer.