Het beeld van de witte, wat gedateerde, vergadertafel is echt achterhaald. Vergadertafels gaan met de gehele huisstijl mee en moeten een uitnodigende sfeer uitademen en toch praktisch blijven. Hoe bepaal je nu precies wat een geschikte vergadertafel is voor jouw bedrijf? Wij nemen in dit artikel de aandachtspunten met je door, zodat je weloverwogen kiest voor een nieuwe vergadertafel.

Welk type vergadertafel?

Vergadertafels dienen aan een aantal vereisten te voldoen; zo moet men elkaar goed kunnen zien tijdens het vergaderen en moet er voldoende ruimte zijn voor het gezelschap uiteraard. Er bestaan vele soorten vergadertafels, zo kiest men bij grote gezelschappen vaak voor tafels die aan elkaar te schuiven zijn, zodat je telkens een andere setting kunt maken naar gelang het aantal deelnemers. Bij kleinere bedrijven is er meestal geen sprake van om de vergaderruimte groots op te zetten en kiest men eerder voor een lange, ovale vergadertafel.

Ovale tafel biedt uitkomst

Lange, ovale tafels bieden als voordeel dat aan beide uiteinden de tafel enigszins rond afloopt, waardoor het gehele gezelschap goed zicht heeft op personen aan de uiteinden van de tafel. Wie kiest voor een ovale vergadertafel heeft ruimschoots de keuze uit vele type tafels, opvallend vaak wordt er gekozen voor een robuuste ovale tafel, wanneer er gekeken wordt naar een trendy inrichting. Ovale tafels bieden daarnaast het voordeel dat er vaak maar een grote voet onder het tafelblad staat, in plaats van stoelpoten op iedere hoek.

Houd overigens rekening met de afwerking van het tafelblad. Wat thuis mooi is, zoals een ruw gepolijst hout tafelblad, met voelbare nerven, is in een vergadersetting niet de handigste keuze. Men moet eventueel kunnen schrijven op een blad papier wat op het tafelblad komt te liggen. Kent het tafelblad dan een ruw reliëf, dan schrijft dit niet handig en kan zorgen voor irritatie. Koop dus bij voorkeur een glad gepolijst tafelblad. 

Grootte van de vergaderruimte

Bij het kiezen van de juiste vergadertafel neem je de grootte van de vergaderruimte mee. De tafel wordt meestal in het midden van de ruimte geplaatst en dient voor het gemak aan de uiteinden een ruimte van 1,5 tot 2 meter ruimte over te laten. Aan de zijkant van de tafel volstaat een meter ruimte. Niet alleen kijken we naar de grootte van de vergaderruimte, maar ook naar het aantal personen wat doorgaans zal deelnemen. Houd bijvoorbeeld rekening met extra gasten, personen van andere bedrijven, of het organiseren van bedrijfscursussen in de vergaderruimte. De vergadertafel moet dus multifunctioneel zijn en voldoende ruimte bieden.

Ook bij deelname van slechts enkele personen aan een vergadering, wordt de setting als prettig ervaren wanneer je met enkele personen plaats neemt aan het ronde uiteinde van de ovale vergadertafel.