Tuinen zijn er in vele soorten en maten. De behoefte om zoveel mogelijk in de tuin door te brengen is echter voor iedereen hetzelfde; zoveel mogelijk! Dit doe je natuurlijk wel in een tuin waarin je je thuis voelt en met plezier uren rondhangt.

Moeder natuur kan hier echter nog weleens een stokje voor steken. Ondanks ons slechte klimaat kan je toch nog vele uren in je tuin rondbrengen, namelijk in een tuinhuis!

In dit artikel vertellen wij alles over tuinhuizen. Na het lezen weet jij precies wat voor tuinhuizen er te vinden zijn en hoe jij jouw tuinhuis kan realiseren.

Verschillende varianten tuinhuizen

Ook tuinhuizen zijn er in vele soorten en maten, van standaard bouwpakketten tot aan projecten met volledig maatwerk. Grote kans dat jij voor een standaard tuinhuis kiest, daarom hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

  • Tuinhuis met overkapping: hiermee combineer het comfort van een tuinhuis met de gemakken van een overkapping. Zodoende kan je zowel binnen als buiten zitten en daarmee vang je twee vliegen in één klap.
  • Tuinkamers en livings: met een tuinkamer combineer je het binnen en buiten zitten net op een wat andere manier. Door de glazen wanden oogt het alsof je buiten zit, maar voelt het alsof je binnen zit, geheel beschermd tegen we weersomstandigheden.
  • Moderne tuinhuizen: omdat je bij een tuinhuis wellicht al snel aan een blokhut denkt, onderscheiden we deze van moderne tuinhuizen. Een modern tuinhuis wordt gekenmerkt door een variatie aan materialen, vaak een combinatie van hout, metaal én glas.

Verschillende dak soorten

De verschillende variante tuinhuizen zijn te combineren met verschillende typen daken. In de meeste gevallen kan je kiezen tussen vier verschillende daken, ieder met zijn eigen uitstraling.

  • Lessenaars dak: de naam lessenaars dak zegt wellicht niet zoveel, ze zijn echter wel veel voorkomend. Een lessenaars dak is een schuin plat dak, vaak aan de voorkant hoog en helt vanaf daar naar beneden richting de achterkant van het dak.
  • Plat dak: de naam spreekt in dit geval voor zich. Platte daken zijn tijdloos en al jarenlang enorm populair. Voordeel van een plat dak is dat het er altijd goed uit ziet, en weinig van je uitzicht inneemt.
  • Zadeldak: een zadeldak is vergelijkbaar met een punt dak, echter met een veel lagere punt waardoor de wanden van de daken veel vlakker zijn. Een zadeldak kan je dan ook wel de gouden middenweg tussen een plat dak en punt dak noemen.
  • Punt dak: Ook hier spreekt de naam weer voor zich. Ook punt daken zijn enorm populair, vooral omdat veel huizen ook punt daken hebben en je jouw tuinhuis hierdoor goed kan afstemmen op je huis.

Verschillende soorten materialen

Zodra je eenmaal een constructie en dak hebt gekozen, kan je ook gaan nadenken over het materiaal van jouw tuinhuis. In de basis wordt een tuinhuis vervaardigd uit hout en aangekleed met andere materialen zoals metaal, glas en riet. Omdat het hout bestendig moet zijn tegen de weersomstandigheden worden enkel de sterkste houtsoorten gebruikt.

  • Douglashout: dit is een houtsoort afkomstig van de douglasspar. Douglashout is een van de hardste Europese houtsoorten en hierdoor dan ook enorm veel gebruikt bij bijvoorbeeld tuinhuizen.
  • Vurenhout: dit is een houtsoort afkomstig van de fijnspar, wat behoort tot de dennenfamilie. Dit type boom vindt je vooral terug in Noord- en Centraal Europa. Ook vurenhout wordt gebruikt bij enorm veel hout-gerelateerde projecten.

Zelf aan de slag of uitbesteden

Omdat er veel variatie in tuinen kan zitten, kan je kiezen voor standaard werk of maatwerk. Via Wesatuinhout kan je gehele tuinhuizen laten bouwen en hier kan je stap voor stap jouw tuinhuis personaliseren.

Het is mogelijk om alle benodigdheden aan te schaffen en zelf aan de slag te gaan met en DIY-project. Voor de klussers onder ons natuurlijk een enorm leuk project!

Laat jij het liever uitbesteden? Ook dan kan je terecht bij Wesa Tuinhout. Je kan het gehele project uitbesteden, van het klaarmaken van de ondergrond, tot het bouwwerk en tot de plaatsing van zonnepanelen!