Als jij een nieuwe vloer moet uitkiezen, dan is de gietvloer één van de opties die je hebt. Een nieuwe vloer kies je niet zomaar en het is altijd verstandig om alle opties te bekijken voordat je een beslissing maakt. Alleen dan weet je zeker dat je een vloer uitkiest die past bij je budget, behoeften en smaak. Er zijn een groot aantal vloersoorten, maar weinig daarvan hebben zoveel voordelen als de gietvloer. We hebben hier de plus- en de minpunten van deze vloersoort op een rijtje gezet, om jou te ondersteunen bij je keuze.

Wat is een gietvloer?

De voordelen waarvan je profiteert als je een gietvloer aanschaft komen direct voort uit de manier waarop deze wordt aangebracht. En daarom is het goed om even in het kort toe te lichten wat dit precies is. Gietvloeren bestaan uit epoxy- of polyurethaanhars met daarin een steentje, een kleur of een effect vermengd. Ze worden in verschillende lagen aangebracht en vormen daarom een naadloze en dunne laag op je ondervloer.

De voordelen van gietvloeren

Dat brengt ons bij de voordelen van gietvloeren en deze zijn samengevat in het onderstaande lijstje.

 • Gietvloeren zijn naadloos en dus bijzonder hygiënisch. Daarom vind je ze onder andere in ziekenhuizen en zijn ze ideaal voor mensen met een allergie.
 • Ze zijn gemakkelijk te onderhouden. Stofzuigen en dweilen is voldoende.
 • Het uiterlijk van gietvloeren kan niet worden geëvenaard. Er is geen andere vloer zo strak, egaal en ononderbroken als de gietvloer.
 • Gietvloeren zijn te krijgen in een groot aantal uitvoeringen. Alle RAL-kleuren zijn mogelijk en ook een combinatie van kleuren, er zijn betonlook gietvloeren, gietvloeren met zandachtige tinten, je kunt kiezen voor een matte of glanzende afwerking, steentjes van verschillende groottes in het mengsel laten toevoegen, afbeeldingen laten verwerken en zelfs glitter laten toevoegen, mocht je dat willen.
 • Gietvloeren zijn dun en erg goed te combineren met vloerverwarming.
 • Je kunt al een gietvloer laten leggen voor prijzen die beginnen bij €40 per vierkante meter.
 • Gietvloeren zijn sterk en gaan vele tientallen (minimaal 50) jaren mee.
 • Gietvloeren kunnen vaak over de bestaande vloer worden aangebracht.

De nadelen van gietvloeren

De voordelen spreken voor zich, maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden.

 • Ook al zijn de minimale prijzen voor gietvloeren laag, er worden ook vloeren aangeboden voor meer dan €100 per vierkante meter.
 • Het laten plaatsen van een gietvloer levert overlast op. De werkzaamheden nemen zeker een week in beslag omdat er meerdere lagen moeten worden aangebracht die afzonderlijk moeten drogen. De ruimtes moeten dan helemaal leeg zijn.
 • Omdat gietvloeren uit één stuk bestaan is het lastig om ze te repareren zonder dat je daar later wat van blijft zien. Gelukkig zijn ze sterk en raken ze niet snel defect.

De juiste vloer voor jou

Aan de hand van de bovenstaande informatie is het gemakkelijker te bepalen of de gietvloer voor jou de juiste optie is. Met een begrip van alle plus- en minpunten en door deze tegen elkaar af te wegen kom je vast tot de beste keuze.