Wij geven je in dit blog tips om zelf visgraat laminaat te leggen. Dit type vloer steeds mooi in diverse woonstijlen en geeft warmte aan iedere ruimte. Let voor het aanschaffen goed op of je naar de juiste laminaatsoorten aan het kijken bent. Dit materiaal heeft als voordeel dat het makkelijk in elkaar te klikken is. Hoe je dat precies doet, lees je hieronder:

  • Leg een goede ondervloer

Het plaatsen van de ondervloer is de eerste stap. Zo profiteer je optimaal van geluidsdemping en isolatie. Een nieuwe laminaatvloer kan in sommige gevallen over de oude vloer worden gelegd.

  • Wees niet te haastig, laat je laminaat acclimatiseren

Leg de laminaatplanken in de juiste ruimte en wacht ongeveer een dag met leggen. Zo geef je het materiaal de kans om te acclimatiseren. Hiermee bedoelen we: zichzelf aanpassen aan het klimaat.

  • Welke legrichting wil je?

Terwijl het laminaat rust, kun je de legrichting bepalen. De richting die jij het mooist vind is goed. Twijfel je? Neem de richting van het daglicht als uitgangspunt en leg de punten zo neer dat het daglicht uitloopt in een punt.

  • Maak een starterspunt en begin met leggen

Door het starterspunt uit het pakket te kopiëren kun je jouw complete laminaat maken. Dit doe je met de linker en rechterhelften. Bij het leggen is het van belang dat je eerst één lijn maakt over de gehele breedte.

  • Snijd de planken in de juiste maat

De linker en rechterhelften in je laminaatpakket zijn standaard maten. Dit betekent dat je waarschijnlijk veel snijverlies zult hebben, afhankelijk van de ruimte waarin je de vloer wilt leggen. Het is belangrijk dat je voldoende laminaat in huis hebt en weet hoe je moet zagen. Teken voordat je gaat zagen af met een potlood. Wij raden je aan om een verstelzaag te gebruiken, omdat je deze eenvoudig kunt vastzetten op een hoek van 45 graden.

  • Werk stap voor stap

Laat je leiden door de punten van het motief. Je kunt na iedere geklikte punt deze gemakkelijk naast elkaar controleren en vastmaken. Het is best een werk, maar eenmaal klaar heb  je er tijdenlang plezier van. Maak een planning zodat je niet alles in één dag hoeft te doen. De kwaliteit van laminaat is tegenwoordig zo goed, dat dit materiaal ongeveer 20 jaar mooi blijft.

Mocht je er niet uitkomen of heb je er simpelweg geen zin in? Dan kun je een kennis om hulp vragen of een vakman inschakelen.