Woningisolatie staat steeds hoger op de prioriteitenlijst van woningeigenaren. Met de energietransitie voor de deur en steeds hoger oplopende gasprijzen raakt men doordrongen van het belang van goede isolatie. Met een goed geïsoleerde woning of bedrijfspand kun je namelijk flink besparen op stookkosten. Op velerlei manieren kan een pand geïsoleerd worden, de meest voorkomende isolatievormen zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen en de kosten van vloerisolatie. 

Vloerisolatie. Wat kost dat nu precies? 

Mensen kunnen de kosten van vloerisolatie als een groot nadeel zien. Het is echter belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van een dergelijke investering. Door eenmalig je vloer te voorzien van isolatie kun je op lange termijn fors geld besparen op je energierekening. Je investeert dus één keer, maar verdient een veelvoud hiervan terug, zeker gezien de huidige energieprijzen. 

Er zijn uiteenlopende materialen beschikbaar om de vloer mee te isoleren. Van steenwol tot EPS parels en van isolatieplaten tot folie. Het is op voorhand niet te bepalen welk type isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw woning. Dit hangt van een aantal factoren af zoals de vochtigheid van de ondervloer en dergelijke. Niet ieder isolatiemateriaal is even geschikt voor specifieke omstandigheden in een woning.

De kosten

Kosten vloerisolatie: de prijs voor vloerisolatie kent een gemiddelde prijs tussen 20 tot 35 euro per m2, afhankelijk van het isolatiemateriaal waarvoor gekozen wordt. Aan een woning met een oppervlakte van bijvoorbeeld 100 m2 is ben je in dat geval 2000 tot 3500 euro kwijt aan vloerisolatie. Dit lijkt een fors bedrag, maar vergeet de besparing van 300 tot wel 600 kuub gas niet op jaarbasis. Nu de gasprijs gemiddeld 1,50 bedraagt is de som snel gemaakt. Bij een minimale besparing van 300 kuub gas vertaalt zich dit naar een besparing van 450 euro op de energierekening jaarlijks. 

De voordelen

Vloerisolatie kan op iedere etage van een woning worden toegepast, van de kelder tot het dak. Kelders, daken en beneden vloeren zijn specifieke plekken in huis waar warmte snel verloren kan gaan. We kennen allemaal wel het onbehaaglijke gevoel van tocht over de vloer. Deze tocht is vaak afkomstig uit de kruipruimte. Door de vloer te isoleren ontsnapt er nauwelijks nog warmte en krijgt tocht geen kans. Het stoken wordt hiermee dus een stuk effectiever. Warmte blijft hier veel langer aanwezig in de woning. 

Niet alleen is een goed geïsoleerde woning prettig om in te verblijven, de woning neemt ook nog eens in waarde toe en zal een hogere energiezuinigheid label krijgen. 

Zijn er ook nadelen aan vloerisolatie? 

Ook vloerisolatie kent enkele nadelen. Een goed geïsoleerde woning (spouwmuur, vloer en dak zijn geïsoleerd), kent nog maar weinig natuurlijke ventilatie d.m.v. tocht bijvoorbeeld. Luchtverversing is natuurlijk noodzakelijk. Een goed ventilatiesysteem in huis is daarom aan te bevelen. 

In uiterste gevallen kan het ook voorkomen dat leidingen eventueel verplaatst moeten worden. In sommige gevallen is dit helaas noodzakelijk. Laat daarom altijd diverse isolatiebedrijven een offerte uitbrengen en de kruipruimte inspecteren, zodat vooraf duidelijk is welke kosten er gemaakt gaan worden. 

Gelukkig bestaan er nauwelijks werkelijke nadelen omtrent het isoleren van de vloer!